בניית בניין חדש ומודרני במדינת ישראל חייבת לעמוד בסטנדרטים של אדריכלות ירוקה על פי תקנות בניה ירוקה שנקבעו בתקן הישראלי 5281. בחודש מרץ 2020 אישרה המועצה הארצית לתכנון ולבניה את התקנה המחייבת והחל מחודש מרץ 2022 הנהלים החדשים יתחילו להיכנס לתהליכי הבניה באופן הדרגתי. התקן החדש כולל גם דרישות מחייבות הכלולות בתקנים נוספים כגון התקן לדירוג אנרגטי והתקן לבידוד תרמי. מטרתן של התקנות החדשות לבנייה ירוקה היא לצמצם את הפגיעה בסביבה במסגרת הקמת מבנים חדשים וגם לשפר את בריאותם ואיכות חייהם של הדיירים. במאמר זה נדון במושג של אדריכלות ירוקה ונפרט אודות יתרונותיה של בניה מסוג זה.
מהי אדריכלות ירוקה
אדריכלות ירוקה היא אדריכלות המושתתת על עקרונות של חסכון במשאבים כגון חשמל ומים, עידוד מחזור פסולת, עידוד שימוש בתחבורה ציבורית ושיפור איכות החיים של הדיירים. כל זאת על מנת לצמצם ככל האפשר את הפגיעה במשאבים הטבעיים ולמנוע פגיעה באיכות הסביבה. במסגרת בנייה ירוקה נעשה שימוש בחומרי גלם ממוחזרים ובשיטות בנייה ידידותיות לסביבה. בנוסף, ניתן דגש על שימור אנרגיה, שמירת המאזן האקולוגי ויצירת סביבה ברת קיימא עבור דור העתיד.
יתרונותיה של בניה ירוקה
לשימוש בטכניקות של אדריכלות ירוקה, או בניה ירוקה, ישנם מספר יתרונות ברורים:
- צמצום הפגיעה בסביבה – בניה ירוקה נעשית בשיטות בניה אקולוגיות תוך שימוש בחומרים ממוחזרים.
- איכות אוויר משופרת בבניין – במסגרת בניה ירוקה מותקנים פתחי אוורור המאפשרים זרימה טובה יותר של האוויר בבניין.
- בידוד משופר – בניה ירוקה מתבצעת עם חומרים שמאפשרים בידוד מחום ומקור בצורה טובה מאוד.
- יעילות אנרגטית משופרת – הבידוד המשופר וזרימת האוויר המשופרת באים לידי ביטוי בחסכון בחשמל. בנוסף, ברוב הבניינים הירוקים מותקנות מערכות סולאריות, כך שהבית מסוגל להפיק חשמל עבור עצמו.
- חיסכון במים – במבנים ירוקים רבים מותקנות מערכות למחזור מים. כך ניתן למחזר את המים מהכיורים והמקלחות ברחבי הבית.
- שמירה על ערך הדירה – ניתן להעריך שהביקוש לבניינים הבנויים בטכניקות של אדריכלות ירוקה רק ילך ויגדל עם השנים. משום כך, ערכן של דירות הבנויות בשיטה זו צפוי רק לעלות.
- יעילות תחבורתית – בניה ירוקה היא כזו המאפשרת נגישות לתחבורה ציבורית וכן נגישות לעורקי תנועה ראשיים למניעת פקקים ורעש בסביבת הבניין.
עתיד הבניה הירוקה בישראל
כיום התקנות לבניה ירוקה חלות בעיקר על מבני ציבור, מוסדות ובניינים רבי קומות. אולם, עקב היתרונות הרבים הגלומים בטכניקות של אדריכלות ירוקה, נעשה ניסיון מצד אדריכלים ליישם אותן גם בבנייה של בתים פרטיים בישראל, וזאת למרות שאין חובה ממשית לעשות כן, נכון לכתיבת שורות אלו. לקוחות רבים כבר מודעים לחשיבותה של בניה ירוקה ומבינים את היתרונות הגלומים בה. הרצון באיכות חיים משופרת עם אוויר נקי וחסכון באנרגיה, לצד העלייה במודעות לשימור הסביבה מביאים לעליה בביקוש לבניה ירוקה גם מצד לקוחות הבונים בתים פרטיים.
מה חשוב לבדוק כשבוחרים אדריכל למטרת בניה ירוקה
אדריכלים רבים אינם מומחים לתחום של בניה ירוקה. אם האדריכל שלכם אינו מתמצא בבניה ירוקה, הוא עשוי להיעזר ביועץ חיצוני שגם את מחירו תיאלצו לשלם. יועץ זה ילווה את תהליך הבניה לכל אורכו ויוודא שהמבנה אכן עומד בדרישות ובתקנים הנדרשים. בנוסף, כדאי לדעת שישנן דרגות של בניה ירוקה. לא כל בניין עומד בכל הקריטריונים עקב מגבלות תכנוניות שונות ועקב צרכים וסיבות חיצוניות. משרד האדריכלים של שירי פרץ מתמחה בתחום של בניה ירוקה. צוות המשרד מורכב מאדריכלים מנוסים עם ותק של עשרות שנים במקצוע. אז אם חיפשתם אדריכלות ירוקה, הגעתם למקום הנכון. פנו אלינו עוד היום ונשמח לעמוד לרשותכם.